FANDOM


Glam rock on rockmusiikin tyylisuunta, joka nousi suosioon 1970-luvun alussa. Glam rockin tunnistettavimmat piirteet liittyvät musiikin esittäjien ja kuuntelijoiden ulkonäköön: glam-rokkarit suosivat huomiota herättävää ja usein androgyynistä pukeutumista. Glam rockin olemukseen kuuluvat myös melodramaattisuus, ironia ja identiteeteillä leikittely. Englannin sanasta glamour johdettu glam-käsite viittaa rockmusiikin loistokkuuden, eleganssin ja esteettisyyden korostamiseen. Glam saattaa sisältää yhtä lailla makaabereja ja dekadentteja kuin elämänmyönteisiä ja iloisia piirteitä. Usein glam rockissa on mukana runsas annos campia. Musiikillisesti glam-yhtyeet ovat edustaneet monia eri tyylejä aina purkkapopista punk rockiin ja hard rockiin.

Glam rockin historia Muokkaa

Glam rockin edelläkävijäksi on joskus mainittu The Kinks, joka omaksui jo 1960-luvun puolivälissä imagoonsa vaikutteita homoseksuaalisesta alakulttuurista. Varsinaisesti glam rock syntyi 1970-luvun alussa. Tyylisuunnan kehittäjänä pidetään usein brittiläistä Marc Bolania. Muita tämän ajan arvostettuja glam rock -esiintyjiä olivat esimerkiksi David Bowie ja Lou Reed sekä sellaiset yhtyeet kuin The Sweet, Mott the Hoople ja Slade. Parodisemmalla otteella glamia edusti myös New York Dolls. Glam-yhtyeiden musiikki kallistui usein protopunkin, heavy metalin tai hard rockin suuntaan. Varsinaisista hard rock -yhtyeistä glam-vaikutteita omaksuivat muun muassa camp-henkinen Queen ja sarjakuvamainen Kiss. Unohtaa ei sovi myöskään kauhuromanttiseen glamiin jo 1960-luvulla suuntautunutta Alice Cooperia, jota pidetään ensimmäisenä yhdysvaltalaisena glam rock -yhtyeenä.

Vaikka glam rock korosti pintaa ja ulkoista eleganssia, se ei välttämättä ollut sisällötöntä musiikkia. Monet 1970-luvun alkupuolen arvostetuimmista rocklevyistä ovat glam-yhtyeiden ja -artistien tekemiä. 1970-luvun lopulla punk- ja goottityylit kehittyivät glam-tyylin pohjalta.

1980-luvulla glam rock tuli uudestaan muotiin glam metalin muodossa. Sitä edustivat muun muassa Whitesnake, Mötley Crue, Twisted Sister, Hanoi Rocks ja Ratt. Tätä 1980-luvun glam-tyyliä, jossa oli myös punk-vaikutteita, on kutsuttu myös sleaze-tyyliksi tai glam and sleazeksi.

Noin vuosien 2004 ja 2005 tienoilla glam/sleaze-tyyli on palannut yhdeksi suomalaisen nuorisokulttuurin ilmiöistä. Sen uusia edustajia ovat mm. yhtyeet Negative, The Ark, Crashdïet, Private Line, Jann Wilde, Naked ja Concor Düe.