FANDOM


Kiss (kirjoitetaan myös KISS) on yhdysvaltalainen vuonna 1973 perustettu, glam rock -vaikutteinen hard rock -yhtye, joka tunnetaan tarttuvista rock-hiteistään sekä omalaatuisesta ulkoasustaan. Yhtye henkilöityy usein kahteen perustajajäseneen, pitkäkieliseen basisti-laulaja Gene Simmonsiin sekä kitaristi-laulaja Paul Stanleyhin. Heidän lisäksi alkuperäiseen ja legendaarisimpaan kokoonpanoon kuuluivat Ace Frehley (soolokitara ja laulu) sekä Peter Criss (rummut ja laulu).

Kiss tunnetaan parhaiten huolettoman hard rock -musiikin lisäksi näyttävästä lavaesiintymisestä, jonka tärkeitä osia ovat muun muassa jäsenten mustavalkoiset kasvomeikit, vartalonmyötäiset nahka-, ja spandex-asut ja korkeat platform-kengät. Yhtyeen suuret esiintymislavat on usein varustettu runsaalla määrällä pyrotekniikkaa.

Yhtye herätti varsinkin 1970-luvun puolessa välissä pahennusta uskonnollisissa piireissä juuri ulkonäkönsä ja välillä shock rockia lähentelevän tyylinsä vuoksi. Kissiä on syytetty ajoittain jopa satanismista, mutta yhtye on johdonmukaisesti kiistänyt asian jyrkästi.

Lavaesiintyminen Muokkaa

Yhtye herätti huomiota alusta asti sekä äänekkäällä rockmusiikillaan että omalaatuisella ulkoasullaan: Kissin jäsenet käyttivät mustavalkoista kasvomeikkiä, mustia vartalonmyötäisistä nahka- ja spandex-asuja sekä korkeita platform-kenkiä. Asujen ja maskien oli tarkoitus peittää jäsenten oma siviili-identiteetti ja samalla korostaa kunkin jäsenen omaksumaa sarjakuvamaista lavapersoonaa: demoni l. The Demon (Simmons), tähtisilmä l. Star Child (Stanley), avaruusmies l. Space Ace (Frehley) ja kissamies l. The CatMan (Criss). Kokoonpanomuutosten myötä myös uusille jäsenille luotiin oma lavapersoona. Peter Crissin tilalle liittyneelle Eric Carrille luotiin The Fox-lavapersoona ja Ace Frehleyn tilalle liittyneelle Vinnie Vincentille The Warrior-lavapersoona. Kissin otettua maskit uudelleen käyttöön 1990-luvun lopulla, kokoonpanomuutosten yhteydessä uusille jäsenille ei ole luotu omia lavapersoonia vaan he ovat käyttäneet samoja kuin alkuperäisjäsenet.

Kiss kuulutetaan joka konsertissa lavalle sanoin: "Halusitte parasta ja saitte parasta. Maailman kuumin yhtye: Kiss!" (engl. "You wanted the best, you got the best. The hottest band in the world: Kiss!"). Yhtyeen alkutaipaleella kuulutuksen tekivät yleensä teknikot, roudarit tai yhtyeen turvamiehet, mutta myöhemmin käytössä on ollut nauhoite. Vuosina 1974–1976 kuulutus oli hieman nykyistä vaatimattomampi: sen mukaan Kiss oli vain "maan kuumin yhtye" (engl. "...hottest band in the land: Kiss!").

Kissin konserteissa korostuvat edelleen näyttävä pyrotekniikka ja lavashow, jossa jäsenet toistavat ennalta suunnittelemaansa koreografiaa. Show'ssa usein nähtyjä elementtejä ovat muun muassa Gene Simmonsin dramaattinen tekoveren sylkeminen, tulen puhaltaminen ja "lentäminen" lavarakenteisiin kytkettyjen vaijereiden avulla. Alkuperäisjäsenistä kitaristi Ace Frehleyllä oli varusteinaan muun muassa hänen itsensä keksimä savuava kitara ja apuvälineitä, joilla soittimista leimahtelivat tulenlieskat ja kipinät. Sekä Peter Crissin että Eric Carrin rumpukoroke saatettiin nostaa hydraulisesti rumpusoolojen aikana useiden metrien korkeuteen. Rumpali Eric Carrilla oli käytössä vuosina 1982-1984 rumpulavana tankki, jota käytettiin loppuhuipentumana Black Diamondin aikana. Paul Stanleyn rutiineihin kuului kitaran hajottaminen konsertin lopussa. Kissin konsertteja on kehuttu maailman näyttävimmiksi ja yhtyeestä on käytetty myös nimitystä "rockin Cirque du Soleil".

Kissillä oli jo 1970-luvulla monimutkaisissa lavarakennelmissaan käytössä isoja videotauluja, suuri valoista muodostettu Kiss-logo ja erilaisia hydraulisia nostimia, joilla esimerkiksi yhtyeen rumpulava ja kaikki yhtyeen jäsenet voitiin nostaa useiden metrien korkeuteen. Kiss on kokeillut 2000-luvulla myös kolmiulotteista kuvaa tuottavia videonäyttöjä.

Jäsenet Muokkaa

Nykyiset Muokkaa

Entiset Muokkaa

Rumpalit Muokkaa

Kitaristit Muokkaa

Julkaisut Muokkaa

Pääartikkeli: Kissin diskografia

Esiintymiset Suomessa Muokkaa

  • 23. marraskuuta 1983 – Helsinki, Helsingin jäähalli (Lick it Up)
  • 25. marraskuuta 1983 – Oulu, Jäähalli (Lick it Up)
  • 19. syyskuuta 1988 – Helsinki, Helsingin jäähalli (Crazy Nights)
  • 17. kesäkuuta 1997 – Helsinki, Hartwall-areena (Alive Worldwide)
  • 26. helmikuuta 1999 – Helsinki, Hartwall-areena (Psycho Circus)
  • 27. toukokuuta 2008 – Helsinki, Hartwall-areena (Alive/35)
  • 28. toukokuuta 2008 – Helsinki, Hartwall-areena (Alive/35)