FANDOM


Michael Joseph Jackson (29. elokuuta 1958 Gary, Indiana, Yhdysvallat – 25. kesäkuuta 2009 Bel Air, Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen popmuusikko ja yksi eniten levyjä myyneistä artisteista. Yhteensä hänen levyjään on myyty yli 750 miljoonaa kappaletta. Hänen hallussaan ovat ennätykset maailman eniten myyneestä levystä (Thriller) sekä maailman kalleimmasta musiikkivideosta (Scream).

Ura Muokkaa

Michael Jackson aloitti uransa viisivuotiaana 1964 The Jackson 5 -yhtyeessä (alkujaan vuoteen 1968 Jackson Brothers), jossa hänen lisäkseen oli mukana neljä muuta veljeskatraan jäsentä. Joukon lahjakkaimmaksi osoittautunut Michael kohosi kohta kokoonpanon keulakuvaksi. Yhtyeen neljä ensimmäistä virallista singleä ylsivät Yhdysvaltain Billboard Hot 100 -listan kärkeen.

Vuosina 1972–1975 Michael julkaisi neljä sooloalbumia Motown-yhtiölle, tosin Jackson 5 -brändin alla. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Got To Be There ilmestyi vuonna 1972. Jackson 5 levytti useita menestyskappaleita, kuten I Want You Back, ABC ja I'll Be There, ja Michael toimi yhtyeen päälaulajana.

1975 Jacksonit vaihtoivat levy-yhtiötä ja Michael julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Epic-yhtiön artistina. Michael Jacksonin lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 1979, kun Off the Wall -albumi julkaistiin. Levy oli tyyliltään diskoa, jossa oli vaikutteita funkista ja soulista. Siitä tuli ensimmäinen albumi, joka tuotti neljä Top 10 -singlehittiä Yhdysvalloissa ja myi kaikkiaan yli 15 miljoona kappaletta.

Vuonna 1982 Jackson saavutti valtavan suosion levyllään Thriller. Levy pysyi Yhdysvaltain albumilistan kymmenen kärjessä ennätykselliset 80 viikkoa yhtäjaksoisesti ja poiki kymmenen Top 10 -hittiä. Molempien levyjen tuottajana toimi legendaarinen Quincy Jones. Thrilleriä on myyty Yhdysvalloissa 27 miljoonaa ja maailmanlaajuisesti noin 104 miljoonaa kappaletta, enemmän kuin mitään muuta albumia. Jackson pääsi Thrillerillä ennätyskirjaan. Levy tunnetaan musiikkinsa lisäksi sen singleihin tehdyistä videoista (kuten Billie Jean), jotka sinetöivät musiikkivideoiden lopullisen läpilyönnin. Elokuvaestetiikkaa lähenevä Thriller-video oli pisin musiikkivideo, kunnes The Streetsin 20-minuuttinen kuvatallenne syrjäytti sen 2006.

Jackson esitti Moonwalk-tanssin ensimmäisen kerran 25. maaliskuuta 1983 Motown-levy-yhtiön 25-vuotisjuhlakonsertissa.

Jacksonin persoona Muokkaa

Jacksonilla oli runsaasti ihailijoita, mutta tiedotusvälineet ahdistelivat häntä jatkuvasti muuttuvan ulkonäön ja pedofiliasyytteiden vuoksi. Jackson todettiin syyttömäksi kaikkiin syytekohtiin häntä vastaan nostetussa oikeudenkäynnissä 13. kesäkuuta 2005, jossa häntä syytettiin muun muassa 13-vuotiaan Gavin Arvizon hyväksikäytöstä ja alkoholin luovuttamisesta alaikäiselle.

Jackson omistautui musiikin ja perheensä lisäksi hyväntekeväisyydelle. Hän lahjoitti satoja miljoonia dollareita sairaaloille ja järjestöille. Hänellä oli myös oma hyväntekeväisyysjärjestö Heal the World Foundation.

Jacksonin maatilalla Neverland Ranchilla (Peter Panin 'Mikä-mikä-maa') oli eläintarhan lisäksi suuri huvipuisto, jonne hän kutsui ystäviensä ja perheensä lisäksi sairaita ja vammaisia lapsia Make a Wish Foundation -hyväntekeväisyysjärjestön kautta. Eläintarhan eläinten lisäksi Jacksonilla oli useampia lemmikkejä, joista tunnetuin oli simpanssi nimeltä Bubbles.

Jacksonin arveltiin yrittävän elää menetettyä lapsuuttaan, jota hänellä ei varsinaisesti ollut. Perhe kuului Jehovan todistajiin, joiden keskuudessa syntymäpäiviä tai joulua ei ollut tapana viettää. Hän ei myöskään saanut leikkiä ikäistensä kanssa. Ainoita ystäviä olivat omat veljet ja häntä vanhemmat artistit, kuten Diana Ross. Jacksonin lapsuus oli kovaa työtä ja ahdistusta. Sen lisäksi, että hän joutui jatkuvasti esiintymään, harjoittelemaan tai työskentelemään studiossa, hänen isänsä oli erittäin tiukka kasvatusmenetelmissään eikä pelännyt käyttää vyötä tai muuta kättä pitempää lastensa kurittamiseksi. Jacksonin erilaisuus saattoi siis juontua lapsuudesta. Jackson on itsekin sanonut: "Kun kasvaa sadan miljoonan ihmisen edessä viisivuotiaasta asti, on pakolla erilainen."

Jacksonilla oli kaksi vaimoa, Lisa Marie Presley 1994–1996 sekä Deborah "Debbie" Rowe 1996–1999. Hänellä oli kaksi lasta, Michael "Prince" Joseph Jackson Jr. ja Paris Michael Katherine Jackson, Deborah Rowen kanssa sekä yksi, Prince "Blanket" Michael II Jackson, tuntemattoman naisen kanssa. Lasten ihonväri on herättänyt julkisuudessa epäilyjä Jacksonin isyydestä. Jackson itse alkoi omien väitteidensä mukaan vaalentua 1970-luvun lopussa vitiligotaudin vuoksi. Myös muiden ulkoisten piirteiden (poskipäät, kulmakarvat, leuka), erityisesti nenän, jatkuvat ja lähes vuosittaiset muutokset herättivät median ja suuren yleisön mielenkiinnon. Ulkonäön muuttumisen lisäksi huomiota sai myös hänen tapansa peittää lastensa kasvot naamarilla tai huivilla. Jackson sanoi kuitenkin tahtovansa vain suojella lapsiaan julkisuudelta.

Michael Jacksonin oikeudenkäynnin aikoihin South Parkin tekijät Trey Parker ja Matt Stone pureutuivat aiheeseen varsin terävästi ja näyttivät Michael Jackson -huhujen eri puolia jaksossa nimeltä "The Jeffersons."

Voitettuaan vuonna 2005 oikeudenkäynnin Jackson muutti Bahrainiin. Maaliskuussa 2006 Yhdysvaltain viranomaiset määräsivät Neverlandin suljettavaksi maksamattomien palkkojen vuoksi. Jackson sai kuitenkin raha-asiansa hoidetuksi ja avasi Neverlandin uudelleen.

Vuonna 2006 Jackson ilmoitti muuttavansa Eurooppaan ja aloittavansa musiikkiuransa uudelleen puhtaalta pöydältä. Hän etsi asuntoa Irlannista ja Englannista, koska valmisteli tuolloin uutta albumiaan Irlannissa The Black Eyed Peas -yhtyeestä tunnetun will.i.amin kanssa.

Jackson muutti takaisin Yhdysvaltoihin, Las Vegasiin, jossa albumin suunnittelun ja äänittämisen olisi pitänyt jatkua.

Jacksonin oli tarkoitus tehdä paluu konserttilavoille heinäkuussa 2009, jolloin olisi käynnistynyt hänen This Is It -konserttisarjansa, jonka piti kestää helmikuulle 2010 saakka. Hän olisi antanut 50 konserttia Lontoon 02-areenalla. Muutama päivä Jacksonin maaliskuun alussa pitämän tiedotustilaisuuden jälkeen keikkojen määrä päätettiin viisinkertaistaa kovan kysynnän vuoksi. Yli miljoona lippua myytiinkin nopeasti ja konserttijärjestäjien mukaan This Is It on musiikkihistorian nopeimmin loppuunmyyty kiertue.

Kuolema Muokkaa

Jackson sai sydänkohtauksen kotonaan Los Angelesissa 25. kesäkuuta 2009 ja kuoli pian sen jälkeen sairaalassa kello 14:26 paikallista aikaa, Suomen aikaa 00:26.

Brittiläisen The Sun -lehden mukaan Jackson lyyhistyi kotonaan lattialle ja lopetti hengittämisen saatuaan yliannostuksen petidiiniä sisältävää Demerol-nimistä särkylääkettä. Jackson kuljetettiin sairaalahoitoon sen jälkeen, kun pelastusviranomaiset olivat saapuneet hänen vuokrakartanoonsa Los Angelesissa. Jacksonille annettiin tapahtumapaikalla Bel Airin kaupunginosassa tekohengitystä. Kuolemansyyntutkija vahvisti, että Jackson julistettiin kuolleeksi sairaalassa kello 14.26 paikallista aikaa torstaina. Kuolemansyyntutkimus käynnistettiin heti perjantaina. 50-vuotiaana kuolleen popin kuninkaan oli määrä palata pitkältä esiintymistauolta heinäkuussa 2009, kun hänen piti aloittaa Lontoossa helmikuuhun 2010 saakka kestävä konserttisarja. Jacksonin oli tarkoitus laulaa peräti 50 konsertissa. Jacksonin perheen lakimiehen Brian Oxmanin mukaan sukulaiset olivat olleet huolissaan tähden terveydestä jo kuukausia. Hän kertoi, että Jackson käytti runsaasti lääkkeitä valmistautuakseen tulevaan konserttisarjaan. Oxman sanoi, ettei hän vahvasta lääkityksestä johtuen pidä popikonin kuolemaa odottamattomana. Jacksonille tehtiin ruumiinavaus, mutta viranomaisten mukaan voi viedä viikkoja ennen kuin lopullinen kuolinsyy selviää. Testeillä selvitetään, oliko sydämenpysähdykseen kuolleen Jacksonin elimistössä lääkkeitä, alkoholia tai huumeita kuoleman hetkellä. Jacksonin perhe teetti myös toisen ruumiinavauksen selvittääksen tarkemmin kuolinsyyn.

Jacksonin hautajaiset ja muistotilaisuus pidettiin 7. heinäkuuta Los Angelesin Staples Centerissä. Muistotilaisuutta seurasi maailmanlaajuisesti arviolta miljardi ihmistä. Hänet haudataan Forest Lawnin hautausmaalle Hollywoodissa. Osa muistotilaisuuden lipuista arvottiin internetissä. Arvontaan osallistui yli 1,6 miljoonaa yhdysvaltalaista, joista 8 750 voitti kaksi lippua kukin. Muistotilaisuuteen osallistuivat Stevie Wonder, Mariah Carey, Lionel Richie, John Mayer ja Jennifer Hudson sekä Jacksonin entinen tyttöystävä, näyttelijä Brooke Shields ja koripalloilijat Kobe Bryant ja Magic Johnson, sekä monet muut viihdemaailman tähdet. Kymmenet elokuvateatterit eri puolilla Yhdysvaltoja seurasivat tapahtumaa suorana ja tilaisuus oli nähtävissä myös CBS:n, Foxin, CNN:n ja MySpacen sivuilla verkossa. Suomessa suoraa kuvaa lähettivät YLE:n ja MTV3:n internetsivustot.

Diskografia Muokkaa

Pääartikkeli: Michael Jacksonin Diskografia