FANDOM


Ville Hermanni Valo (s. 22. marraskuuta 1976 Helsinki) on suomalaisen HIM-yhtyeen laulaja, lauluntekijä ja keulahahmo. HIM-yhtye perustettiin kesällä 1995. Hän tunsi jo nuorena HIMin kitaristin Mikko ”Linde” Lindströmin ja basistin Mikko ”Mige” Paanasen. Ville Valo on yksi Suomen eniten tienaavista muusikoista.

Ville Valon elämä ja muusikonura Muokkaa

Valo kasvoi Helsingissä Oulunkylän kaupunginosassa. Valon isä omistaa Aikuisten lelukauppa -nimisen erotiikkaliikkeen Kallion kaupunginosassa Helsingissä. Valon kertoman mukaan hän itse on työskennellyt kaupassa satunnaisesti ennen ryhtymistään päätoimisesti musiikkialalle. Valon äidin sukujuuret ovat Unkarista. Hänellä on myös kuusi vuotta nuorempi pikkuveli Jesse, joka on thai-nyrkkeilijä. Jesse Valo soittaa Iconcrash-nimisessä bändissä bassoa.

Ville Valo on ollut kihloissa myös julkisuudessa esiintyneen Jonna Nygrenin kanssa. Ville Valon ulkonäössä korostuvat moninaiset tatuoinnit, mistä tunnetuimpana vasemman käden "Black Horse" -tatuointi. Oikeassa käsivarressaan Valolla on ihailemansa lappilaisen kirjailijan, runoilija Timo K. Mukan kuva.

Nuoruudessaan Valo soitti monissa yhtyeissä useita instrumentteja, kuten bassoa ja rumpuja, kunnes hän ystäviensä kanssa perusti His Infernal Majesty -yhtyeen vuonna 1991, mutta virallisesti nykyisin tunnettu HIM-yhtye perustettiin 1996. Myöhemmin, tehtyään yhden EP:n BMG:lle, yhtye muutti nimensä HIM-muotoon, koska se ei halunnut tulla yhdistetyksi saatananpalvontaan, ja kaiken lisäksi HIM on myös helpompi lausua. Yhtye His Infernal Majesty, myöhemmin HIM, esiintyi vuosina 1995-99 useita kertoja vakiopaikoissaan Helsingin keskustan Teattro-ravintolassa (entinen Koiton Sali) sekä Thunder RoadHouse-rockyökerhossa, jossa Ville Valo myös toimi Heavy Metal-klubin dj:nä satunnaisesti. Valo kirjoittaa ja säveltää yhtyeen materiaalin käytännössä yksin. Valo on säveltänyt ja sanoittanut kaikki HIM -yhtyeen kappaleet. Ville Valon laulamina ja HIM-yhtyeen esittäminä ovat myös menestyneet Chris Isaakin kappale "Wicked Game", Blue Öyster Cultin "(Don't Fear) The Reaper" ja Neil Diamondin "Solitary Man".

Valo on myös esittänyt yhdessä Agentsin kanssa Rauli Badding Somerjoen kappaleita sekä tulkinnut Tuomari Nurmion "Valo yössä" -laulun. Lisäksi Valo soittaa rumpuja yhtyeessä Daniel Lioneye and The Rollers, joka on HIMin sivuprojekti. Valo on myös vieraillut muiden bändien levyillä taustalaulajana kuten mm. Skreppers, The 69 Eyes, Five Fifteen, Neljä ruusua, Cradle of filth ja Lowe Motor Corporation. Valo on tehnyt yhteistyötä myös Apocalyptican kanssa kappaleessa "Bittersweet" ja laulanut Bloodhound Gangin kappaleessa "Something Diabolical" ja on esiintynyt myös Cradle of Filthin albumin Thornography kappaleella "The Byronic Man".

Valo on julkisuudessa maininnut useita erilaisia musiikillisia esikuvia, joista ehkä useimmin mainitut ovat: Iron Maiden, Tapio Rautavaara, Rauli "Badding" Somerjoki, Elvis Presley, Neil Young, Black Sabbath ja varhaisnuoruudessa Kiss.

Ville Valolla on musiikillisena koulutuksena Oulunkylän Pop ja Jazz-opiston opinnot. Musiikkiuransa aikana hän on perehtynyt laajasti eri musiikkisuuntauksiin, lukenut alan kirjallisuutta, erityisesti elämäkertoja ja soittanut useita instrumentteja.

Ville Valo on erittäin tunnettu toimija musiikkialan verkostoissa. Laaja tietämys myös musiikkibisneksestä ja toimiminen vuosia sekä kotimaassa että kansainvälisesti alalla nostaa HIM-yhtyeen ja Ville Valon suomalaisen metallimusiikin pioneerijoukkoihin. Ville Valo olikin ehdolla vuoden 2004 Suomen Yleisradion järjestämässä "Suuret Suomalaiset"-äänestyksessä, missä sijoitus oli 13. Ville Valo on myös osallistunut Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2006. Ville Valo on myös saanut useita kansainvälisiä kunnianosoituksia, joista yhtenä mainittakoon brittiläisen Metal Hammer -heavylehden vuoden 2004 “kultainen jumala” -kunniamaininta, mikä luovutetaan vuosittain lehden mielestä parhaalle rocktähdelle. Menestyksestä kertoo myös se, että HIM yhtyeen levy Dark Light, teki suomalaisen musiikin historiaa vuonna 2006 saavuttaessaan Yhdysvalloissa kultalevyyn oikeuttavan 500 000 myydyn levyn rajan ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä.

2002 julkaistiin J.K. Juntusen kirjoittama kirja Synnin Viemää (ISBN 951-0-27304-X), jonka luomisprosessiin koko HIM-yhtye ja erityisesti Ville Valo osallistuivat aktiivisesti.

Syksyllä 2004 HIM solmi levytyssopimuksen Sire Recordsin kanssa, joka on taannut yhtyeelle maailmanlaajuisen jakeluverkoston. Dark Light on ensimmäinen yhteistyössä Sire Recordsin kanssa tehty albumi.

Valo asuu Helsingin Munkkiniemessä.

Ville Valo debytoi elokuvadubbaajana Suomessa 21. marraskuuta 2008 ensi-iltansa saavassa animaatio-elokuvassa Madagascar 2. Valo antoi äänensä Moto Moto -virtahevolle.

Ville Valo laittoi käyntiin SAVE NUTA -nimisen projektin kuultuaan Munkkiniemen nuorisotalon sulku-uhasta. Valo kokosi yhteen Suomalaisia muusikoita ja levytti MD-Studiossa version Ramonesin Rock'N'Roll High School -kappaleesta. Mukaan saatiin myös The Ramones -yhtyeen rumpali, Tommy Ramone.